Blogin perustaminen – Step-by-step ohjeet

Näin perustat blogin helposti ja nopeasti

Haluatko aloittaa blogin? Tässä on sinulle testatut vinkit ja step-by-step ohjeet, miten perustat blogin helposti ja nopeasti.

Mistä kannattaa aloittaa?

Ensin sinun on mietittävä, mistä haluat kirjoittaa. Aihepiirin ja nichen valinta on erityisen tärkeää.

Mikä on blogisi tarkoitus? Onko tarkoituksena esimerkiksi:

• Opettaa
• Jakaa tietoa
• Viihdyttää
• Kehottaa toimintaan
• Levittää tietoisuutta tärkeästä asiasta

Blogin tarkoituksen valitseminen auttaa sinua löytämään tyylisi, ja sen miten kirjoitat tulevaisuudessa. Jos olet epävarma miten aloittaisit, kannattaa lukea muiden blogeja ja etsiä niistä inspiraatioita.

Nimeä blogisi

Kun olet päättänyt, mikä on blogisi tarkoitus ja sen aihepiiri, sinun on keksittävä blogillesi nimi. Tähän on kolme strategiaa.

Voit käyttää omaa nimeäsi, jos haluat luoda henkilöbrändin. Tämä on yleistä, mikäli blogisi on sisällöltään opettavainen ja toimintaan kehoittava. Ihmisten on helpompi luottaa sinuun, kun käytät omaa nimeäsi ja kuvaasi. Näin annat itsestäsi asiantuntevamman vaikutelman. 

Toinen tapa on valita avainsana, joka liittyy aihepiiriin ja antaa se blogin nimeksi. 

Kolmas tapa on luoda brändinimi, joka voi olla täysin itse keksitty sana, kuten esimerkiksi Google.

Kannattaa tarkistaa, että kenelläkään ei ole samannimistä blogia.

Webhotellit ja blogialustat

Nyt kun olet päättänyt mikä blogisi nimi on, tarvitset domainin eli verkkotunnuksen ja webhotellin. Jotta blogisi olisi uskottava, kannattaa käyttää jonkin verran rahaa hostingpalveluun sekä verkkotunnukseen.

Domainin ostaminen

Suosittelemme oman domain-nimen hankkimista, koska se helpottaa hakukone näkyvyydessä.

Ihmiset jakavat helpommin omalla verkkotunnuksella varustettuja, ammattimaiselta näyttäviä sivuja kuin blogiyhteisöihin kuuluvia blogeja. Lisäksi nettisivusi on helpompi löytää.

Jos haluat varata domainin heti ja valita webbihotellin myöhemmin, Namecheap on halvin vaihtoehto domain nimen varaamiseen.

Domain ja webbihotelli kannattaa ostaa pakettina blogia varten, sillä domain tulee yleensä kaupan päälle.

Jos haluat suomenkielisen fi-päätteisen domainin, sellainen kannattaa ostaa Zonerilta.

Lue lisää: Domain suomeksi – Mikä se on?

Jos haluat com-päätteisen domainin, edullisimman paketin saat Hostingerilta tai Bluehostilta.

Lue lisää: Paras webhotelli Top10 – tässä ovat maailman parhaat hostingpalvelut

Google suosii HTTPS:llä varustettuja sivustoja. Valitse sellainen, älä suojaamatonta HTTP:tä.

Lue lisää: Mikä on HTTPS – Kotisivut suojaan hakkereilta 

WordPress

Blogin perustamiseen kannattaa käyttää WordPressiä.

WordPress on maailman suosituin julkaisujärjestelmä, ja syystäkin.

WordPressissä on valtava määrä lisäosia ja teemoja sekä lähes rajattomat mahdollisuudet muokata toiminnallisuutta ja ulkoasua. 

WordPressin kautta voit hallita helposti ulkoisia linkkejä ja tehdä uudelleenohjauksia.

WordPressissä on paljon erilaisia ilmaisia työkaluja, jotka auttavat myös hakukoneoptimoinnissa. 

Blogger

Emme suosittele Bloggeria blogialustaksi, koska sitä käyttäessäsi et omista blogiasi. Bloggerin toiminnallisuus ja vaihtoehdot ovat vähäiset koska Blogger on ilmainen.

Verkkotunnuksesi on muodossa omablogi.blogspot.fi, mikä haittaa hakukonenäkyvyyttä. Jos kuitenkin valitset alkuun Bloggerin, voit siirtää sivusi myöhemmin omalle domainille 301-ohjauksen avulla. Monen muun blogiyhteisön, kuten Lilyn kautta tätä ei voi tehdä.

Hostingpalvelu

Hostingpalveluissa on paljon valinnanvaraa, joten kannattaa olla tarkkana, minkä valitsee.

Blogin perustamiseen riittää yleensä jaettu hostingpalvelu. Edulliset ja toimivat vaihtoehdot ovat BlueHost ja Hostinger. Voit luoda WordPress-sivusi niihin helposti ja nopeasti.

Nettisivu

Blogin rakentaminen

Kun olet tutkinut muita blogeja, mieleesi on varmaankin jäänyt mikä niistä oli tyylikäs ja mitä oli helppo käyttää. Voit ottaa muista mallia ja valita parhaat palat omaan blogiisi.

Blogin rakenteen tärkeimpiä ominaisuuksia on helppokäyttöisyys.

Voit piirtää paperille hahmotelman sivukartastasi. Jos haluat edetä ammattimaisesti, voit rekisteröityä Dynalist-palveluun ilmaiseksi ja tehdä sivukartan sinne. Dynalistia kannattaa käyttää myöhemminkin, kun kirjoitat blogiasi.

WordPressillä on paljon valinnanvaraa teemoissa ja ulkoasuissa. Hienot nettisivut voit tehdä myös ilman koodaustaitoja. Voit valita itsellesi sopivimman teeman WordPressistä. Parhaat maksulliset teemat ovat Elementorilla, Astralla ja Generatepressillä.

Tarvitset blogiisi nämä perussivut:

About 
Tähän kirjoitat itsestäsi ja blogisi tarkoituksesta.

Contact
Jos aiot myydä jotain, tai haluat antaa yhteystietosi, laita ne tähän.

Blog
Tähän voit kerätä kaikki blogikirjoituksesi.

Muut blogisi sivut voit luoda aihepiirisi tarpeiden mukaan. Kannattaa kiinnittää huomiota myös muiden blogien rakenteisiin.

Googlen ilmaiset lisäosat

Sivujesi optimoinnissa voit hyödyntää Googlen ilmaisia lisäosia, joita on paljon.

Google Analytics

Antaa sinulle mahdollisuuden nähdä, miten lukijat viettävät aikansa sivustollasi, ja mistä he tulevat sinne. Sitä on helppo käyttää ja se on helppo asentaa.

Google Search Console

On hyödyllinen teknisissä asioissa, kuten metatietojen ja otsikoiden kirjoittamisessa sekä sisällön optimoinnissa.  

Jotta saat Google Search Consolen asennettua, sinun on rekisteröidyttävä palveluun. Valitse sen jälkeen “lisää omaisuus” -kohta ja syötä URL-osoitteesi. Näin vahvistat sivujesi omistajuuden. 

Jos WordPress-blogissasi on Yoast SEO -lisäosa tai RankMath, voit vahvistaa omistusoikeutesi käden käänteessä. Valitse Yoast SEO:n alta Search Console ja klikkaa “Get Google Authorization Code” ja olet valmis.

Google Keyword Planner

Tämän avulla voit selvittää sopivia avainsanoja sivustollesi. Tarvitset vain Google Ads -tilin, jonka saat aloitettua muutamassa minuutissa ilmaiseksi. 

Avainsanatutkimus ja hakukoneoptimointi

Jos haluat enemmän hakukonenäkyvyyttä ja liikennettä sivuillesi, silloin on tarpeen tehdä avainsanatutkimus. Sen avulla voit selvittää, mitä ihmiset hakevat ja mistä sinun kannattaa kirjoittaa. Se takaa, että kirjoitat aiheista, jotka oikeasti kiinnostavat ihmisiä. 

Aluksi voit käyttää Google Keyword Planneria tai Ubersuggestia, jolla voit tehdä kolme ilmaista avainsanahakua päivässä. Jos haluat valita käyttöösi parhaat hakukonetyökalut, kannattaa valita Semrush tai Ahrefs.

Miten kirjoitan blogiin?

Ennen blogisi julkaisemista suosittelemme kirjoittamaan etukäteen viisi ensimmäistä blogikirjoitusta. Hyvään blogikirjoitukseen tarvitset muutaman kuvan ilmaisesta kuvapankkipalvelusta Unsplashista tai Canvasta, hyvän otsikon ja tärkeimmän asian eli sujuvaa tekstiä. 

Tärkeintä on, että teet omasta artikkelistasi paremman ja perusteellisemman, kuin mitä muut ovat tehneet.

Yksi tekniikka tähän on nimeltään “skyscraper technique”. Kuten nimestä voi päätellä, on tarkoituksena rakentaa korkeampi pilvenpiirtäjä, eli kokonaisuudessaan parempi artikkeli kuin muilla. 

Päätettyäsi mistä kirjoitat katso miten Googlessa parhaiten pärjänneet artikkelit on kirjoitettu ja tee omasta artikkelistasi niitä parempi ja kattavampi.

Neljä tärkeintä opetusta tästä tekniikasta on:

1. Tee artikkelistasi pidempi kuin muut
2. Tee artikkelistasi ajantasaisempi
3. Suunnittele artikkelisi ulko-asu paremmaksi
4. Tee artikkelistasi perusteellisempi

Jos haluat sisäistää tämän Brian Deanin luoman tekniikan paremmin, voit lukea siitä lisää täältä.

Kuinka saan blogiini kävijöitä?

Vastaa saamiisi kommentteihin heti ja avaa blogiteksteissä keskusteluja.

Sinulla kannattaa olla omat sivut Instagramissa, Twitterissä ja Facebookissa.

Pyydä seuraajiasi lukemaan blogiasi.

Kommentoi saman aihepiirin menestyneisiin blogeihin käyttäen blogisi nimeä, ja aloita siellä keskusteluja. Pyydä muita bloggareita lisäämään blogisi heidän blogilistoilleen.

Ole johdonmukainen blogisi kanssa. Pidä julkaisurutiini tasaisena. Jos julkaiset kerran viikossa, älä pidä viikkoakaan taukoa vaan jatka julkaisua tasaisesti.

Voiko bloggauksella tienata rahaa?

Ilman muuta. Voit esimerkiksi myydä tuotteita tai tehdä mainostajien kanssa erilaisia sopimuksia.

Yksi tapa on affiliate-markkinointi, jossa bloggaaja kertoo mainostajan tuotteesta ja laittaa sivuilleen linkin. Bloggaaja ansaitsee komission eli palkkion joko klikkauksesta tai ostoksesta aina, kun lukija menee linkin kautta mainostajan palveluun. 

Näillä ohjeilla pääset nopeasti alkuun. Menestyjien suurin valtti on se, että he toimivat viivyttelemättä. Kaiken ei tarvitse olla alusta alkaen täydellistä blogin perustaessasi.

Aloita varaamalla domain ja hostingpalvelu täältä:

Zoner logo
bluehost logo
Hostinger logo

Usein esitettyjä kysymyksiä

Blogin perustaminen, miten aloittaa blogi?

Valitse ensin aihepiiri ja niche ja mieti mikä on blogisi tarkoitus. Lue muiden blogeja ja etsi niistä inspiraatioita. Blogin perustaminen kannattaa tehdä huolellisesti.

Mikä on Blogger?

Blogger on Googlen oma blogipalvelu ja se tukee kuvien, videoiden ja äänitiedostojen julkaisemista. Blogger blogin perustaminen tehdään Googlen blogialustalle ja se julkaistaan Googlen palvelimella osoitteessa bloginnimi.blogspot.com. Blogger ohjeet löytyvät Googlen support sivuilta.

Blogin kirjoittaminen, miten aloittaa?

Ennen kuin julkaiset blogin, harjoittele etukäteen kirjoittamalla viisi artikkelia. Kun olet päättänyt mistä kirjoitat, katso Google-hausta parhaiten pärjänneet artikkelit samasta aiheesta ja kirjoita parempi ja kattavampi artikkeli.

Mikä on Lily blogi?

Lily blogi on A-lehtien oma verkkoyhteisö. Palvelun sisällön tuottavat Trendi-lehden toimitus ja yli 10 000 bloggaria. Kuka tahansa voi kirjoittaa ja julkaista artikkelin Lilyssä. Blogin perustaminen Lilyyn ei maksa mitään koska se on ilmainen blogialusta. Jos otat bloggauksen tosissaan, ilmaisen blogin perustaminen ei ole paras vaihtoehto.

Mitä ovat Blogspot blogit?

Blogspot.com blogit ovat Googlen Blogger-alustalla julkaistuja blogeja. Se on Googlen ylläpitämä ilmainen blogialusta.

Blogin nimi generaattori?

Blogin nimivaihtoehtoja voi etsiä generaattorin avulla. Siitä näkee mitkä nimivaihtoehdot ovat vapaina ja varattavissa. Blogin nimi ja sen valinta onkin yksi tärkeimpiä päätöksiä blogin perustamisessa. Bluehostilla  ja Zonerilla on hyvä generaattori.

WordPress blogin perustaminen?

Blogin perustaminen on järkevintä tehdä WordPressillä. Se on maailman suosituin julkaisujärjestelmä ja siinä on paljon ilmaisia työkaluja jotka auttavat esimerkiksi hakukoneoptimoinnissa tai ulkoisten linkkien hallinnassa.

Mikä on paras blogialusta?

Parhaat blogialustat ovat Bluehost, Hostinger ja suomalainen Zoner. Ne ovat edullisia ja toimivat hyvin juuri blogialustoina.

Blogilla tienaaminen?

Blogilla voi tienata suuriakin summia. Parhaat suomalaiset bloggarit hankkivat yli 100 000 euroa vuodessa (Natalia Salmela, Sara Vanninen, Janne Naakka).


LUE LISÄÄ:

Domain Suomeksi – mikä se on?

Paras webhotelli Top10 – tässä maailman parhaat hostingpalvelut 

Paras Hostingpalvelu 2022 – hyvä ja halpa kotimainen 

JAA ARTIKKELI